Samenwerken
door

Samenwerken

Zakendoen in de nieuwe economie, dat boek stond vorig jaar rond deze tijd op mijn verlanglijst. De zeven vensters op succes groeide dit jaar uit tot een bestseller. Aan de hand van aansprekende voorbeelden geeft Marga Hoek verfrissend inzicht in de manier waarop een andere manier van zaken doen bijdraagt aan verduurzaming van de economie.

Een voorbeeld van zakendoen dat in dit boek niet zou misstaan is de maatschappelijke beursvloer. Op een maatschappelijke beursvloer vindt met gesloten beurs uitwisseling van diensten plaats tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties. De padvinderij die graag het clubhuis geschilderd ziet worden, sluit daar een deal met de plaatselijke schilder, die in ruil voor het schilderwerk zijn personeelsavond in het clubhuis mag houden. In mijn woonplaats werden vorige week in één uur tijd maar liefst 78 van dergelijke matches gemaakt. Goede doelen, stichtingen en verenigingen kregen zo een steuntje in de rug met professionele hulp. Ook tussen bedrijven onderling worden steeds meer diensten uitgewisseld zonder dat daarbij de portemonnee getrokken wordt.

In de energiesector is de energiecoöperatie dé nieuwe manier van zakendoen.

Lokale energiecoöperaties zijn de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. Samen werken overheden, burgers en bedrijven aan het lokaal opwekken van duurzame energie. Het geeft hen de kans eigen, duurzame keuzes te maken en zorgt voor eigenaarschap en verantwoordelijkheid. De grote energieleveranciers zien dit met lede ogen aan, maar bieden wel aan om de facturatie voor de energiecoöperatie te verzorgen.

Ook in andere sectoren zie je nieuwe vormen van samenwerking ontstaan. Of het nu gaat om funding voor goede doelen, interesse wekken voor duurzaamheid, het ontwikkelen van nieuwe woonwijken of een oudedagsvoorziening voor zelfstandig professionals, een gezamenlijk doel geeft energie en leidt tot creatieve en flexibele samenwerkingsvormen.

De kerngroepen binnen de regio’s van het zakelijke netwerk CGMV vind ik ook een voorbeeld van een nieuwe manier van samenwerken. Enkele leden uit de regio vormen een kerngroep, bereiden meetings voor en zijn gastheer tijdens de avond. Met eigenaarschap en verantwoordelijkheid ontstaan duurzame verbindingen, goede gesprekken en waardevolle contacten.

Deze blog is ook te lezen op de website van CGMV.

 

 

1 Reactie

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Duurzaam Warm feb 11, 2016 - 10:09 AM

    interesant artikel!

    Reageer