Windmolens
door

Windmolens

Onderweg naar onze vakantiebestemming maakten we een tussenstop op één van de aires langs de Franse tolwegen. Langs de aire lag een aarden wal en daarachter stonden drie windmolens te blinken in de zon. Onze kinderen hadden snel door dat dit een ideale locatie was voor een fotoshoot.

Als je op de juiste plek ging staan met één arm gestrekt omhoog, kon je de illusie wekken dat je met één hand een windmolen omhoog hield. Een leuke afleiding tijdens de reis en het leverde grappige foto’s voor het familiealbum op. Weer thuis ontdekte ik de symboliek van deze vakantiefoto’s: de toekomst van onze energievoorziening in handen van mijn kinderen. Windenergie zullen zij nodig hebben om in hun energiebehoefte te voorzien nu een wereld zonder fossiele brandstoffen steeds dichterbij komt. En ik zal mijn bijdrage moeten leveren aan de transitie naar een duurzame energievoorziening als ik mijn kinderen toekomst willen geven.

Dit bewustzijn is voor mij één van de drijfveren om -nu de vakantie weer voorbij is- met nieuwe energie verder te gaan met de organisatie van de Energy Challenges, een competitie die jongeren uitdaagt om op hun eigen school de beste energiebesparingscampagne neer te zetten. Hierdoor worden jongeren enthousiast voor het thema energie en duurzaamheid, maar vooral worden ze zich bewust van hun eigen gedrag en de invloed die zij zelf kunnen hebben op een verantwoord energiegebruik. Via de jongeren bereiken we ook de docenten en ouders en hopen we dat ook daar gedragsverandering begint.

Als ik me zelf weer herken in de spiegel van het gedrag van mijn kinderen, zie ik de impact van mijn eigen gedrag.

Ik vraag het me regelmatig af: geef ik mijn kinderen wel voldoende voorbeeld als het gaat om energiegebruik? Ben ik als ouder een rolmodel bij het gebruik van verlichting, verwarming en douche? Maak ik daarbij duurzame keuzes en kan ik ze uitleggen? Kies ik bij de aanschaf van een nieuwe wasdroger, vaatwasser of magnetron zonder meer voor de machine met het hoogste energielabel of laat ik me toch weer door de lage aanschafprijs verleiden? En als er een andere auto op de oprit mag komen, is plug in, elektrisch of aardgas dan het belangrijkste zoekcriterium?

Deze blog is ook te lezen op de website van CGMV.

1 Reactie

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. guus jun 17, 2015 - 09:42 AM

    op termijn zal het aanschaffen van duurzame producten zich snel terug verdienen

    Reageer